Achmea Bank N.V. verwerft resterende deel kredietportefeuille van Staalbankiers N.V.

dinsdag 11 oktober 2016

TILBURG – Achmea Bank N.V. neemt de resterende kredietportefeuille van Staalbankiers N.V. over, de private banking-entiteit van Achmea B.V.. Deze overname volgt op de 9 augustus j.l. aangekondigde overname door Van Lanschot van de private banking-activiteiten van Staalbankiers. De transactie vindt plaats onder voorbehoud van het verkrijgen van een verklaring van geen bezwaar van De Nederlandsche Bank.

De boekwaarde van de portefeuille betreft circa €245 miljoen en volgt op de eerdere overname door Achmea Bank N.V. van een kredietportefeuille van Staalbankiers van circa €1,1 miljard in juli 2015. Naast kredieten zal Achmea Bank N.V. aan de kredieten gelieerde spaargelden overnemen met een omvang van circa €50 miljoen. De overdrachtsprijs is gelijk aan de boekwaarde.

De kredietportefeuille kent andere kenmerken dan de reguliere hypotheekportefeuille van Achmea Bank N.V.. De te verwerven portefeuille bestaat hoofdzakelijk, circa €215 miljoen, uit woninghypotheken op basis van onderpand in Nederland. Het merendeel van het kredietvolume heeft een variabele rente en een deel van het kredietvolume luidt in Zwitserse Franken.

De administratie en servicing  van de kredietportefeuille is grotendeels uitbesteed aan Stater, een extern hypotheekadministratiekantoor.  
Achmea B.V. zal €33,5 miljoen additioneel kapitaal storten ten behoeve van Achmea Bank N.V.. In dit kapitaal is een eerste bijdrage opgenomen voor de verwachte verliezen op deze portefeuille. Daarnaast wordt door een Achmea B.V. een garantie aan Achmea Bank N.V. gegeven voor bepaalde risico’s, waaronder kredietrisico, in verband met deze portefeuille.
 
De overdracht heeft naar verwachting een licht positief effect op de solvabiliteitsratio van Achmea Bank N.V.

Persbericht
Meer nieuwsberichten